A A A A A

NOVOSTI

EDUKATIVNI PROGRAM U UDRUZI SLIJEPIH KARLOVAČKE ŽUPANIJE

09.04.2024

 

U Udruzi slijepih Karlovačke županije održan je cjelodnevni edukativni program Jačanja ljudskih resursa u organizaciji civilnog društva, s temom Modela rada u zajednici i organiziranje zajednice. Stručna izvoditeljica edukativnog programa bila je Veronika Lendler, mag.soc.pol, dok je isti bio namijenjen za članove upravljačkih tijela Udruge, te djelatnike.

Polaznici programa dobili su informacije o pojmu zajednice kao skupine  ljudi povezanih zajedničkim potrebama, interesima, tradicijom i identitetom u prostoru koji im omogućuje izravnu  komunikaciju. Ujedno su upoznati sa modelima organiziranja zajednice, te zašto su zajednice kao osnovni prostor naših života,  važne. Među polaznicima je bilo osoba koje imaju višegodišnje iskustvo djelovanja u zajednici, te su oni ta svoja iskustva podijelili sa ostalima. Kroz raspravu pristupilo se i pojmu vlastite odgovornosti za kvalitetu života u zajednici, ali i izazova kao što su naše vlastite predrasude ili pak niska motiviranost.

Nakon teorijskog djela, u drugom dijelu cjelodnevnog programa, održana je vježba na temu organiziranja lokalne zajednice u području zaštite okoliša i prava građana na sudjelovanje u donošenju odluka od javnoga interesa. Tema odabrana upravo da se omogući sudionicima promišljanja neovisna o njihovom dosadašnjem iskustvu u organizacijama civilnog društva.

Edukativni program održan je u sklopu provedbe trogodišnjeg programa „Želim dom, a ne Dom -  prevencija institucionalizacije slijepih osoba treće životne dobi”, koji financijski podržavaju Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Grada Karlovca i Općine Rakovice.