A A A A A

NOVOSTI

„AKTIVNI U DRUŠTVU“

20.03.2024

Udruga slijepih Karlovačke županije za svoje članove, 24. listopada, organizirala je edukativni izlet u Centar podzemne baštine „Speleon“ u Rakovici. Navedena aktivnost  provodila se u sklopu projekta „Aktivni u društvu“, koji se neprekinuto provodi od 2018. godine.  

Osnovni cilj projekta omogućiti je integraciju slijepih osoba u lokalnu društvenu zajednicu te potaknuti ih na socijalno uključivanje i aktivniji život, dok su specifični ciljevi poboljšanje općeg fizičkog stanja i prevencija zdravstvenih tegoba uzrokovanih nedostatkom kretanja s naglaskom na starije korisnike; povećanje kvalitete kulturne edukacije te povećanje stupnja socijalizacije korisnika; senzibilizacija javnosti o problemima s kojima se slijepe osobe susreću u svakodnevnom životu te o njihovim potrebama i mogućnostima; suzbijanje predrasuda i socijalnih barijera o slijepim osobama u lokalnoj javnosti.

Također, u sklopu navedenog projekta, 12. listopada organiziran je edukativni posjet novootvorenom Nikola Tesla Experience Centru Karlovac. Oba posjeta bila prilagođena za slijepe i visoko slabovidne osobe, što je prvenstveno omogućeno zbog prilagodbe koja je provedena u oba Centra, ali posebice zbog izrazito susretljivih zaposlenika oba Centra koji su na zavidnoj razini prilagodili svoja izlaganja za osobe s oštećenjem vida. Dokaz je ovo, kako uključenost osoba s invaliditetom, itekako je moguća uz uklanjanje arhitektonskih barijera, ali posebice uz educirane i susretljive zaposlenike.

Uz navedene aktivnosti, projekt „Aktivni u društvu“ do sada je omogućio i nabavku sportske opreme za članice Udruge koje bave rekreacijskim aktivnostima u organizaciji Udruge, te edukacijsko-rehabilitacijski izlet u Pulu.

Projekt „Aktivni u društvu“  financijski je podržan od strane Grada Duge Rese, Grada Karlovca te gradskih tvrtki Zelenilo d. o. o., Vodovod i kanalizacija d. o. o. , Inkasator d.o.o. i Čistoća d. o. o. 

 

Josipa Stanešić, voditeljica projekta