A A A A A

NOVOSTI

EDUKATIVNO-REHABILITACIJSKI IZLET U ISTRU U SKLOPU PROJEKTA „AKTIVNI U DRUŠTVU“

20.03.2024

Mjesec svibanj i obilježavanje Majčinog dana posebno su vrijeme u godini za naše članice s obzirom da se tada održava druženje triju udruga; udruge slijepih Istarske, Primorsko-goranske i Karlovačke županije. Ove godine, kako su rekli sami organizatori, ovo druženje postalo je punoljetno i 18. po redu  održano je u organizaciji Udruge slijepih Istarske županije – Pula. Edukativno-rehabilitacijski izlet održan je u subotu, 20.05.

Druženje je započelo okupljanjem u prostorijama Edukacijsko rehabilitacijskom centru slijepih Istre – Regionalnom centru inkluzivnog turizma – Luč Eduka – Cukrići. Nakon pozdravnih riječi domaćina i gostiju te razmjene prigodnih poklona, uslijedila je i tombola koja je posebno razveselila okupljene članice. Nakon okrijepe, edukativno-rekreacijski izlet nastavio se u Gradu Puli. Domaćini su osigurali stručno vodstvo koje je okupljene članice upoznalo sa znamenitošću pod nazivom Malo rimsko kazalište koje je izgrađeno vjerojatno u 1. stoljeću na istočnoj padini pulskog brežuljka podno starog Castruma. Kako smo imali prilike saznati, zauzimalo je znatno veći prostor od onog danas vidljivog, jer nisu do kraja završena arheološka istraživanja. U Malom rimskom kazalištu ostali su sačuvani ostatci temelja scenske zgrade i dijelovi polukružnog gledališta koji su dijelom rekonstruirani. Do kazališta su vodila, a i danas vode, Dvojna vrata. Ispod kazališta je zgrada nekadašnje njemačke gimnazije u kojoj je od 1930. smješten Arheološki muzej Istre s bogatim fundusom prapovijesnih, antičkih i ranosrednjovjekovnih arheoloških spomenika iz cijele Istre.

Po završetku turističkog razgledavanja, druženje je završeno uz domjenak i ugodni razgovor. Po dobrom starom običaju, putem kući usputna stanica bile su Fužine, nakon rekreacijske šetnje i razgledavanja sve se zasladilo sa štrudlom od borovnica, kremšnitama i palačinkama.

Edukativno-rehabilitacijski izlet proveden je kao prva aktivnost projekta „Aktivni u društvu“ koji su financijski podržali Grad Duga Resa, Grad Karlovac te gradske tvrtke Zelenilo doo, Vodovod i kanalizacija doo i Čistoća doo. 

Josipa Stanešić