A A A A A

NOVOSTI

MEĐUNARODNI DAN ŽENA

20.04.2023

Prvi puta svoj glas, žene, su podignule upravo 8. ožujka 1857. u New Yorku, i to javnim demonstracijama, koje su se nastavile i slijedećih godina uvijek na isti dan, što je i dovelo do prvog Dana žena koji je obilježen 8. ožujka 1909. godine u SAD-u. Naravno, kako uvijek politika nosi svoj obol u svemu, tako je, i ovdje kumovala prestanku obilježavanja ovog datuma na neko vrijeme povezujući ga s mrskim komunizmom, a zaboravljajući da je to Dan žena koje su se borile za svoja prava, a ne dan politike i političara.  Ipak, danas 8. ožujka se slavi u većini zemalja svijeta i opet je poprimio svoj pravi značaj.

„Žena je mirna rijeka koja teče, žena je oluja na moru, žena je zvjezdano nebo, žena je livada puna cvijeća, žena je vjetar u krošnjama procvjetale trešnje, žena je sve ono što zvuči kao nježnost i ljepota, a s druge strane, žena je hrabra, čvrsta, odvažna i hirovita… „, napisala je naša članica Antonija Hasan, a tim smo riječima započeli obilježavanje Međunarodnog dana žena u Udruzi slijepih Karlovačke županije.

Ove godine, ženama smo posvetili edukativnu radionicu o kraljici među biljkama. Kozmetika, uređivanje, sitnica za uljepšati dom, zdravlje i ljepota, samo su dio onog što žene veseli, a sve to, jedna je biljka; lavanda. Gđa Vanesa Volner ispred svog OPG-a, upoznala je naše članice sa svim svojstvima ove bilje koju uzgaja dugi niz godine. Osim uobičajenih svojstava, saznale su članice i za neke skroz nepoznate draži; od pozitivnog učinka na liječenje migrena ili upale sinusa, do pomoći u obnavljanju vlasišta i kose. Kući su žene ponijele i mirisne jastučiće i eterično ulje, poklon našeg gosta predavača, te malenu cvjetnicu dar svoje Udruge. Sve smo završili uz tople napitke i slatki zalogaj, te šačicu razgovora.

 

Josipa Stanešić