A A A A A

NOVOSTI

ZAVRŠILA PROVEDBA PRVE GODINE DVOGODIŠNJEG PROGRAMA VIDEĆE ASISTENCIJE

12.01.2023

31.12.2022. godine završila je prva godine programa videće asistencije pod nazivom „Ruka koja vodi – asistencija slijepim osobama u svakodnevnim aktivnostima“. Program je financijski podržalo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a financijska potpora je iznosila 190.000,00 kn.

Ovim programom utjecalo se na kvalitetu života slijepih osoba, koristeći usluge videće pratnje. Korisnike programa čini 44 člana Udruge, treće životne dobi koji žive sami ili sa starijim supružnikom koji žive na gradskom području, te im je zbog oštećenja vida neophodna pomoć videćeg asistenta kako bi im se osigurale socijalne usluge i zadovoljile svakodnevne potrebe. Korisnici su također i osobe koje su oslijepile u kasnijoj životnoj fazi, te kao takve nisu imale mogućnost rehabilitacije kako u kretanju i interakciji, tako i u obavljanju osnovnih životnih aktivnosti od osobne higijene do kućanskih poslova.

Pružanjem socijalnih usluga videćeg pratitelja korisnicima se dugoročno osigurava kvalitetniji život u vlastitom  domu, ali i izvan njega, omogućuje veća mobilnost, ali i veća uključenost u socijalne, kulturne i druge aktivnosti u kojima ne mogu samostalno sudjelovati. Program se neprekinuto odvija od 2013. godine, te je kao takav osigurava jednu od najvažnijih usluga za sve slijepe osobe.

U lipnju, uz već zaposlenu videću pratiteljicu Jasminu Pavletić, na programu je započela s radom i Alisa Dujmović koja je prethodno bila zaposlena na poslovima videće pratiteljice kroz program „Uz pratnju za sigurnije danas“ koji je bio financiran od strane Europskog socijalnog fonda, a čija je provedba završila 28.05.2022. godine.

Druga godina programa započela je početkom 2023. godine, no provedba završava s 31. srpnjem, s obzirom da se tada očekuje da na snagu stupa novi Zakon o osobnoj asistenciji, koji u sebi nosi velike izmjene.



Josipa Stanešić, voditeljica projekta