A A A A A

NOVOSTI

PROVEDBA PROJEKTNIH AKTIVNOSTI U SKLOPU TROGODIŠNJEG PROGRAMA "ŽELIM DOM, A NE DOM"

16.12.2022

U sklopu trogodišnjeg programa „Želim dom, a ne Dom – prevencija institucionalizacije slijepih osoba treće životne dobi” čiju provedbu financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, provedene su projektne aktivnosti preventivnih zdravstvenih pregleda, te je održana edukativna radionica za članove Udruge slijepih Karlovačke županije.

Preventivni zdravstveni pregledi provedeni su u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Karlovačke županije. Kroz preventivne zdravstvene preglede članovima je uz mjerenje tlaka, kolesterola i razine šećera u krvi bilo omogućeno i savjetovanje sa liječnikom vezano za njihovo osobno zdravstveno stanje.

Kao druga projektna aktivnost održana je edukativna radionica sa temom „Ublažavanje bolnih stanja uzrokovanih nedostatkom kretanja” koju je vodila Ivana Canjar bacc. physioth.

Kroz radionicu, članovi su dobili mnogo korisnih informacija koje mogu primjenjivati kako bi si olakšali svakodnevno funkcioniranje i ublažili bolove nastale uslijed sjedilačkog načina života i manjka aktivnosti, a i kod ostalih bolnih stanja zbog određenih dijagnoza koje mnogi članovi imaju. Između ostalog upoznati su s načinom kako pripremiti tijelo prije rekreativnih aktivnosti, pa i za svakodnevne aktivnosti kroz jutarnju rutinu rastezanja za početak dana. Također dio predavanja je bio posvećen kako postupati u situacijama kada su već nastupila upalna stanja i kako ih olakšati. Prisutni članovi su aktivno sudjelovali u radionici te su imali i mnoštvo pitanja za voditeljicu Ivanu koja im je spremno i stručno odgovarala na sva njihova pitanja, te im je kroz praktične savjete i metode koje mogu primjenjivati, svakome individualno, dala rješenje za njegove tegobe.

Osim navedenih aktivnosti u tijeku i provedba projektne aktivnosti terenskih obilazaka korisnika s djelatnicima Centra za socijalnu skrb i Obiteljskog centra koji djeluje u sklopu Centra za socijalnu skrb. Centar za socijalnu skrb Karlovac ujedno je i partner na projektu koji provodimo. Kroz terenske obilaske utvrđujemo koje su trenutne potrebe korisnika, upoznaje ih se sa pravima i mogućnostima prema Zakonu o socijalnoj skrbi koja mogu ostvarivati ukoliko ih već ne koriste, te ostalim pravima koja mogu ostvarivati. Aktivnosti su ovo treće, ujedno i posljednje godine provedbe Programa, koji završava s 31.05.2023. godine. Osim resornog Ministarstva program financijski podržava Grad Karlovac, Grad Duga Resa, Grad Slunj i Općina Rakovica.



Dijana Bosanac