A A A A A

NOVOSTI

MEĐUNARODNI DAN BIJELOG ŠTAPA NA STROSSU 2

21.10.2022

Bijeli štap…. Nije samo sredstvo raspoznavanja slijepih osoba… nije samo niti sredstvo uz pomoć kojega se slijepe osobe diljem svijeta samostalno kreću…. To je sredstvo koje nam omogućuje da budemo samostalni, a tome svi težimo.

Zahvaljujući američkom predsjedniku Johnsonu koji je davnih 60-ih godina predložio 15. listopad danom slijepih osoba, a kojeg su postepeno prihvaćale i druge svjetske nacije, slijepe i visoko slabovidne osobe diljem svijeta su dobile svoj dan u kojem je fokus javnosti ipak više okrenut prema osobama s oštećenjem vida, a samim time se mogu iznijeti aktualni problemi, ali i uspjesi koji su postignuti.

Udruge slijepih diljem Lijepe naše obilježe taj značajan datum pa tako i naša Udruga na Strossmayerovom trgu 2. Nakon dvije pandemijske godine, napokon smo se vratili prijašnjim godinama te smo dan slijepih osoba obilježili družeći se sa svojim članstvom kako se i priliči.

Formalni dio, koji je u takvim situacijama neizbježan, iskoristili smo i za promociju 17. izdanja časopisa „Život slijepih“ na kojeg smo iznimno ponosni, a koji ne bi bio moguć bez tradicionalne potpore Grada Karlovca, ali i naših članova bez kojih časopisa ne bi ni bilo.

Ugodnu atmosferu su svojim prisustvom upriličili i predstavnici raznih udruga osoba s invaliditetom s područja Karlovca i Duga Rese, kao i predstavnicima Grada Karlovca, kao i lokalnim medijima koji nas redovito prate u svim našim aktivnostima.

Razmjenom iskustava i prepričavanjem anegdota proveli smo ugodno prijepodne družeći se, no isto tako smo skrenuli pozornost i na trenutna „goruća“ pitanja koja se tiču osobe s oštećenjem vida, a na kojima radi Hrvatski savez slijepih, uz pomoć svojih temeljnih članica, ali i brojnih drugih strana.

Riječ je o više godišnjem nastojanju izglasavanja Zakona o inkluzivnom dodatku, koji je unatoč obećanjima, opet prolongiran s kraja ove godine na kraj prvog tromjesečja iduće godine, što ne ulijeva nadu da će to pitanje biti riješeno.

S druge strane, Zakonom o osobnoj asistenciji u koji ulaze i videće pratnje, koja je jedna od najznačajnijih usluga za slijepe osobe bi napokon trebao biti reguliran zakonom i biti sustavno financiran od strane RH, a čime bi se znatno olakšao rad udruga i kvaliteta bi se podigla na višu razinu.

Pod trećom točkom iznijeti su problemi tzv. sukoba interesa kod ovlaštenih osoba pri udrugama, a koje su bile zaposlene na radnim mjestima voditelja, odnosno koordinatora projekata, a koji su financirani od strane ESF-a. Iako su prilikom ugovaranja jasno navedeni kao osobe na navedenim radnim mjestima, u međuvremenu su se pojavili problemi sa nepriznavanjem troškova, što je dovelo udruge u izuzetno nepovoljan položaj te je nada da će se svakako iznaći adekvatno rješenje tog problema.

Kao i problema tzv. sukoba interesa pri hostelu ERKS Premantura u kojem se ne bi smjele održavati nikakve radionice niti edukacije jer je isti u vlasništvu našeg Saveza, a kao takav je jedini objekt u Republici Hrvatskoj koji je u potpunosti prilagođen za slijepe i visoko slabovidne osobe.

No, teške teme su uvijek bile teške teme, a nadamo se da će se iste riješiti na zadovoljstvo sviju, ali njih smo na kraju ostavili po strani i u nasmijanom duhu i atmosferi se družili.

Nerijetko sam znao razmišljati o tom „štapu“ i što on zaista znači…. Svakom znači nešto drugo, međutim o toj temi nekom drugom prilikom.

Bitno da smo proveli svi skupa jedan lijep dan i stvorili još jedne uspomene koje će biti unesene u sljedeće izdanje našeg malog, ali velikog časopisa.



Denis Velimirović