A A A A A

NOVOSTI

POSJET STUDENATA

06.10.2022

Prostorije Udruge slijepih Karlovačke županije, dana 28. rujna posjetili su izvanredni studenti preddiplomskog studija sestrinstva. Riječ je o studentima koji su već zaposleni na različitim radnim mjestima u zdravstvenom sektoru.

Pod vodstvom gđe. Sandre Bošković prof. rehabilitator, imali su priliku pobliže se upoznati sa životnim navikama slijepih i visoko slabovidnih osoba te raznim tiflotehničkim pomagalima koje slijepim osobama olakšavaju svakodnevicu.

Okupljenim studentima, predstavnici Udruge prezentirali su pravilno vođenje slijepih osoba te je stavljen poseban naglasak na pravilno ophođenje zdravstvenih djelatnika prema slijepim osobama.

Nerijetko se, nažalost događa da se pri posjetu liječniku, isti obraća pratnji, a ne slijepoj osobi, što može dovesti do neugodnosti, ali i osjećaja niže vrijednosti kod osobe s oštećenjem vida.

Stoga prilikom takvih edukacija predstavnici redovito naglase kako je neophodno ponašati se i voditi slijepu osobu.

Prema riječima prof. Bošković, premda rade godinama u zdravstvenom sustavu te se susreću sa različitim vrstama osoba s invaliditetom, studenti pozitivno reagiraju na takav oblik edukacija.

Nastavak je ovo dugogodišnje suradnje između Veleučilišta i Udruge slijepih Karlovačke županije koja se planira i u godinama koje dolaze, a sve s ciljem senzibilizacije i edukacije zdravstvenih djelatnika te javnosti općenito.

Denis Velimirović