A A A A A

NOVOSTI

Treća godina provedbe programa „Želim dom, a ne Dom”

19.07.2022

Potpisivanjem Ugovora o dodjeli financijskih sredstava Udruga slijepih Karlovačke županije započela je provedba treće godine programa „Želim dom, a ne Dom” pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Grada Karlovca, Karlovačke županije, Grada Duge Rese, Grada Slunja i Općine Rakovica.

Program se provodi u trogodišnjem nizu, a osmišljen je kako bi se odgovorilo na potrebe osjetljive skupine članova kojima zbog različitih životnih prilika prijeti smještaj u institucije za brigu o starijim i nemoćnim osobama. Programom je obuhvaćeno 35 korisnika, treće životne dobi koji žive sami ili sa starijim bračnim drugom. Uz usluge informiranja i pružanja pomoći u ostvarivanju zakonskih prava, program nudi niz socijalnih usluga koje se provode kroz programske aktivnosti preventivnih zdravstvenih pregleda, usluge prijevoza, pratnje, dostave namirnica korisnicima, edukacije i pomoći za uporabu pomagala za slijepe, aktivnosti rekreacije prilagođene slijepim i slabovidnim osobama, kao što su vožnja tandem biciklom i rekreacija za članice. Također kroz projekt su osigurane i besplatne autobusne karte za lokalni prijevoz, te članarina u Hrvatskoj knjižnici za slijepe osobe.

Provedba ovog programa iznimno je važna korisnicima u cilju informiranosti o pravima koje ostvaruju, kako bi se osigurala pravovremena medicinska zaštita u svrhu prevencije bolesti, te ujedno kako bi se ostvarila veća uključenost korisnika u lokalnoj zajednici s ciljem socijalnog uključivanja.


Dijana Bosanac