A A A A A

NOVOSTI

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „UZ PRATNJU ZA SIGURNIJE DANAS“

29.06.2022

26. svibnja u kongresnoj dvorani restorana Kristal u Karlovcu održana je završna konferencija projekta „Uz pratnju za sigurnije danas“ čiji je nositelj bila Udruga slijepih Karlovačke županije.

Okupljenim članovima, odnosno korisnicima na projektu, predstavnicima udruga osoba s invaliditetom te medijima, voditelj projekta Denis Velimirović prezentirao je projektne elemente te postignute rezultate tijekom protekle dvije godine.

Projekt „Uz pratnju za sigurnije danas” financiran je u potpunosti od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 494.099,50 kn. Posredničko tijelo razine 1 bilo je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a posredničko tijelo razine 2 bio je Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije. Projekt je imao za cilj povećati socijalnu uključenost te unaprijediti kvalitetu života slijepih osoba, članova Udruge putem razvoja usluge osobne asistencije.

Izrađeni su logotip projekta te EU oznake koje su postavljene na web stranicu Udruge, izrađeno je 150 promotivnih letaka koji su dijeljeni po raznim institucijama, udrugama te na ostalim prigodnim mjestima. Izrađeni su i plakati, roll-up baner, te je napravljena je konverzija letka u audio format sa oznakama na Brailleovom pismu koji su potom podijeljeni svim članovima koji su se uključili u projekt.

Kroz projekt zaposlena je videća pratiteljica Alisa Dujmović koja je pohađala i edukaciju za videćag pratitelja koju je organizirao Hrvatski savez slijepih na kojoj je stekla potrebna znanja za rad sa slijepim osobama. Videća pratiteljica je tijekom dvije godine asistirala korisnicima na projektu u svim svakodnevnim aktivnostima, sukladno njihovim afinitetima pružajući usluge prijevoza i pratnje.

Od ciljanih 20 korisnika, tijekom vremena došlo se do brojke od 27, a riječ je o 15 žena i 12 muškaraca koji su udovoljavali uvjetima projekta, a riječ je o članovima kojima je oštećenje vida nastupilo u kasnijoj životnoj dobi te zbog raznih životnih okolnosti nisu bili u mogućnosti proći kroz program psihofizičke rehabilitacije kao i učenje tehnike hodanja uz pomoć dugog bijelog štapa ili uz pomoć psa vodiča.

Projekt je trajao od 28. svibnja 2020. godine do 28. svibnja 2022. godine. Kroz projekt je zaposlena jedna osoba na mjestu voditelja projekta i jedna osoba na mjestu videće pratnje te temeljem ugovora o djelu na mjestu koordinatorice projekta bila je dopredsjednica Udruge gđa Danijela Pavlić.

Za kraj je voditelj projekta Denis Velimirović istaknuo da premda je projekt videće pratnje završio, usluga videće pratnje će se i dalje nastaviti, a biti će financirana od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike zahvaljujući kojem će se i dalje moći biti na usluzi članovima kojima je pomoć neophodna.

Po svršetku predstavljanja pušten je kratki video materijal u kojem su sudjelovale korisnica gospođa Antonija Hasan i videća pratiteljica gospođa Alisa Dujmović, u kojem je prikazana ukratko uslugama videće pratnje, iskustvo korisnice Antonije i videće pratiteljice Alise Dujmović.


Denis Velimirović