A A A A A

NOVOSTI

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA ŽENA U UDRUZI SLIJEPIH KARLOVAČKE ŽUPANIJE

09.03.2022

Na sam 8. mart, djelatnice Udruge, posjetile su sve članice koje zbog zdravlja, godina ili neke druge okolnosti rijetko napuštaju svoje domove. Uz prigodne poklone, žene su doživjele i ono važnije, trenutak pažnje i čašicu razgovora, što je u ovim vremenima otuđenosti postalo više nego dragocjeno.

Drugo događanje održano je 9. ožujka, u prostorijama Udruge, na Strossmayerovom trgu 2. Uz popuštanje epidemioloških mjera, članice su napokon mogle prisustvovati zajedničkom druženju uz organiziranu edukativnu radionicu prigodne tematike ; „Mentalno zdravlje u kriznim situacijama“, koju je  vodio  dr.med.spec.psihijatrije Igor Salopek, voditelj Integrativnog centara mentalnog zdravlja, dok je radionica bila provedena u sklopu provedbe trogodišnjeg programa „Želim dom, a ne Dom – prevencija institucionalizacije slijepih osoba treće životne dobi“ čiju provedbu financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Kako ovo nije bilo prvo druženje naših članica sa dr.med.spec.psihijatrije Salopek, već samo nastavak onog od prije nekoliko godina, ozračje je bilo pravo prijateljsko, između starih znanaca. Bez suzdržavanja, žene su iznijele svoje najveće strahove koje svakodnevno proživljavaju, a koji su se intenzivirali pod utjecajem kriznih situacija kojima smo okruženi, od potresa, pandemije pa do rata u Ukrajini koji je otvorio stare rane ostale od ne tako davnog Domovinskog rata. Dr.med.spec.psihijatrije Salopek podijelio je nekoliko „trikova“ kako se što učinkovitije boriti s negativnim učincima krize na naše mentalno zdravlje. Kao najvažnije, napomenuo je kako se moramo osvijestiti da smo mnogo snažniji nego što mislimo, i da se u svima nama skriva ogromna snaga da se borimo sa svime što nam život nosi. Također, naglasio je kako je bitno da se oslonimo i na nama bliske ljude, te da uvijek dijelimo svoje emocije; razgovor je najbolji lijek. Nefarmakološki način liječenja uvijek je prvi izbor; fizička aktivnost, razgovor, volontiranje, druženje s kućnim ljubimcima… sve su to načini kako da si olakšamo svakodnevnicu punu stresa; dok je terapija lijekovima uvijek zadnji korak u liječenju.

Po završetku radionice svim članica darovani su prigodni pokloni, donacije ljekarni ; Ljekarna Vaše zdravlje, Ljekarna Derjanović, Ljekarna Centrala Karlovac i  Ljekarna Duga Resa, Tupperware, te OPG-a Jelena Dimnjaković. Svim donatorima se i ovim putem zahvaljujemo na izraženom senzibilitetu za naše članice.