A A A A A

NOVOSTI

VALENTINOVO U UDRUZI SLIJEPIH KARLOVAČKE ŽUPANIJE

04.03.2022

Iako podrijetlo Valentinova nije sasvim jasno, legenda kaže kako sv. Valentin mijenja svoju vjeru zbog ljubavi prema mladoj kršćanki kako bi mogli stupiti u brak. Tijekom priprava za brak oboje su na smrt oboljeli, a svetac je njihov brak blagoslovio dok su njih dvoje umirali u samrtnom zagrljaju na bračnoj postelji.  

Valentinovo se slavi 14. veljače, diljem cijelog svijeta na različite načine. Srce, crvene ruže, grlice, Kupid simboli su obilježavanja Valentinova u Hrvatskoj. U Singapuru su razvili vlastitu tradiciju povezanu s narančama. Slobodne žene običavaju zapisivati svoje brojeve na naranče koje zatim bacaju u rijeke i jezera iz kojih ih kasnije vade slobodni muškarci. U Finskoj se Valentinovo tradicionalno povezuje s prijateljstvom stoga Finci obično izrađuju kreativne čestitke i male darove koje zatim poklanjaju partnerima, prijateljima i obitelji. Filipini imaju tradiciju organiziranja masovnih vjenčanja za Valentinovo, dok Velika Britanija ima običaj za Valentinovo darivati svoju djecu.

S obzirom na važnost Valentinova, Sekciju žena Udruge slijepih Karlovačke županije ove godine odlučili smo izvesti na kavu i kolače u karlovački Slatkovodni akvarij Aquatika, te potom u šetnju uz rijeku Koranu. Uz šačicu smijeha i dobro društvo završili smo ovo lijepo druženje Sekcije žena.