A A A A A

NOVOSTI

NAGRADA 16. LIPNJA

12.07.2021

Tom prilikom istaknuto je da su Savez 1946. godine osnovali slijepi intelektualci sanjajući svijet u kojem će svaki čovjek imati jednake mogućnosti i u kojem biti slijep neće značiti manje vrijedan. Također su se predstavljali aktivni projekti Saveza te je uručena ‘’Nagrada 16.lipnja’’, koja se dodjeljuje kao simbolična zahvala najzaslužnijim donatorima, volonterima i drugim suradnicima. Navedena nagrada ove godine pripala je Josi Bagiću – predsjednik Udruge slijepih Šibensko-kninske županije, Mari Trubić- dugogodišnja djelatnica Saveza i članici Udruge slijepih Karlovačke županije Antoniji Hasan.

Antonija 1978. godine postaje članica Udruge slijepih Karlovačke županije, a 1980. godine postaje članica Skupštine i Izvršnog odbora i te funkcije obnaša dugi niz godina. U nekoliko mandata obnaša dužnost delegata Udruge slijepih Karlovačke županije u Skupštini Hrvatskog saveza slijepih. U nekoliko mandata obnaša i funkciju podpredsjednice Udruge, te početkom 2017. godine postaje predsjednica Udruge. 2018. godine postaje i članica Upravnog odbora Saveza 1982. godine preuzima funkciju voditeljice Sekcije žena koja ju dovodi i do rada u Povjerenstvu za slijepe žene Hrvatskog saveza slijepih. Kroz svoj radu, kako u temeljnoj Udruzi tako i kroz Povjerenstvo Saveza ostvarila je značajne uspjehe u afirmaciji slijepih žena. Svojim radom i primjerom poticale je uključivanje slijepih žena u rad njihovih temeljnih Udruga, osnaživala ih za medijske istupe i borbu za njihova prava. Shvatila je važnost integracije slijepih žena u sve sfere društva i lokalne zajednice kao jedini način vidljivog napretka u senzibilizaciji javnosti o potrebama i mogućnostima slijepih žena kao posebno marginalizirane skupine. 2019. godine, uz svečano obilježavanje 70 godina rada Udruge slijepih Karlovačke županije, prima Zahvalnicu za svoj nesebičan rad u afirmaciji slijepih osoba Karlovačke županije.

Ova nagrada, moglo bi se reći, kruna je dugogodišnjeg predanog rada Antonije na afirmaciji slijepih osoba u našoj zajednici i šire, a posebice slijepih žena. Svojim radom, predanošću ali i životnim elanom primjer je kako se možemo nadići iznad svih životnih nedaća, živjeti život punim plućima i biti svijetli primjer generacijama koje dolaze.