A A A A A

NOVOSTI

„EDUKACIJA – NAŠE SVJETLO NA PUTU DO SAMOSTALNOSTI“

07.06.2021

4.6. članice Udruge slijepih Karlovačke županije, u pratnji djelatnica, zaputile su na kratko putovanje u obližnji grad Ozalj. Krajnje odredište bila je obala rijeke Kupe, a usputna stanica i Etno park Ozalj.  Bila je ovo druga po redu edukativno-rehabilitacijska šetnja koja se održava u sklopu projekta „Edukacija – naše svjetlo na putu do samostalnosti“, koji je  u potpunosti financiran od strane Hrvatskih šuma doo. Osnovni cilj ovog projekta je unapređenje kvalitete življenja slijepih osoba, poboljšanje općeg fizičkog stanja i prevencija zdravstvenih tegoba uzrokovanih nedostatkom kretanja, povećanje kvalitete kulturne edukacije, povećanje stupnja socijalizacije korisnika, senzibilizirana javnost o problemima s kojima se slijepe osoba susreću u svakodnevnom životu te o njihovim potrebama i mogućnostima, te suzbijanje predrasuda i socijalnih barijera o slijepim osobama u lokalnoj javnosti.

U sklopu projekta održati će se 4 edukativno-rehabilitacijske šetnje uz karlovačke rijeke Mrežnicu, Kupu, Koranu i Dobru. Prva šetnja održana je 04.05.2021. godine uz rijeku Mrežnicu, a sad je na red došla ljepotica Kupa, jedina rijeka koja cijelim svojim tok prolazi kroz Hrvatsku.

Uz stručno vodstvo osigurano u suradnji s Zavičajnim muzejom Ozalj, kojima se ujedno zahvaljujemo, članice su se imale priliku upoznati s specifičnostima Etno parka Ozalj, te kasnije i same rijeke Kupe. Šetnjom uz njenu obalu, vodič je članice educirao o hidrogeografskim obilježjima, izvoru, toku, biljnim i životinjskim vrstama, i svim onim malim sitnicama koje su članice saznale kroz svoja mnogobrojna pitanja.

Zadovoljstvo članica najveći je pokazatelj kako je boravak u prirodi i rekreacija, uz dozu edukacije najbolja kombinacija za osobe s invaliditetom, ona koja ih na pravi način potiče na socijalizaciju i društvenu uključenost.  

 

Josipa Stanešić