A A A A A

NOVOSTI

RUKA KOJA VODI

01.02.2021

Sa 31.12. prošle godine završila je provedba druge godine trogodišnjeg programa ''Ruka koja vodi – asistencija slijepim osobama u svakodnevnim aktivnostima'', te je početkom ove započela i zadnja, treća godina provedbe istog. Program financijski podržava Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Ovim programom u cilju je poboljašti kvalitetu života slijepih osoba koristeći usluge videće pratnje.

Korisnici programa su 22 člana Udruge treće životne dobi koji žive sami ili sa starijim supružnikom koji žive na gradskom području, te im je zbog oštećenja vida neophodna pomoć videćeg asistenta kako bi im se osigurale socijalne usluge i zadovoljile svakodnevne potrebe. Korisnici su također i osobe koje su oslijepile u kasnijoj životnoj fazi, te kao takve nisu imale mogućnost rehabilitacije kako u kretanju i interakciji, tako i u obavljanju osnovnih životnih aktivnosti od osobne higijene do kućanskih poslova.

Važnost provedbe programskih aktivnosti videće pratnje posebice se pokazala u ovim izvanrednim situacijama pandemije COVIDA-a 19, te poslije potresa; u situacijama koje su za osobe s inavliditetom iznimno teške.  

Pružanjem socijalnih usluga videćeg pratitelja korisnicima se dugoročno osigurava kvalitetniji život u vlastitom  domu, ali i izvan njega, omogućuje veća mobilnost, ali i veća uključenost u socijalne, kulturne i druge aktivnosti u kojima ne mogu samostalno sudjelovati.

Josipa Stanešić, voditeljica projekta