A A A A A

NOVOSTI

DONACIJA RAZVOJNE AGENCIJE TIKA

29.01.2021

Razvojna agencija TIKA donirala je vrijednu opremu Udruzi slijepih Karlovačke županije, i to 35 uređaja, SOS alarma. Riječ je o iznimno vrijednoj donaciji koja će olakšati svakodnevnicu slijepih osoba, posebice onih starije životne dobi koji žive sami ili sa starijim supružnikom. SOS alarm je komplet koji se sastoji od SOS alarmne centrale koja se spaja paralelno s telefonom putem razdjelnika tel. linije. U kompletu su još vodonepropusna SOS narukvica te SOS privjesak koji se nosi oko vrata. Na taj način slijepa osoba gdje god da u vlastitom domu padne ili joj pozli može pritiskom na narukvicu ili privjesak pozvati pomoć. Ideja je da se narukvica ili privjesak ne skidaju dok je slijepa osoba sama.

Donacija je vrijedna više od 26 tisuća kuna, a iznimno je važno napomenuti kako je sam projekt idejni prijedlog Udruge koja je na taj način uvažila želje i interese svojih korisnika, dok je Razvojna agencija TIKA prepoznala njegovu vrijednost i odlučila ga podržati, što je ujedno i uobičajena praksa ovog donatora.

TIKA je razvojna agencija Vlade Republike Turske pri Ministarstvu kulture i turizma Republike Turske, koja je na području Karlovačke županije već provela nekoliko projekata od izgradnje dječjeg igrališta u Smičiklasovoj ulici u Karlovcu, uređenja i opremanja Pučkog otvorenog učilišta u Slunju, sve do uspostave šume Tursko-hrvatskog prijateljstva u Petrovoj gori.

Svečano uručenje uređaja održano je 9.12.2020. godine u prostorijama Udruge uz prisutstvo predstavnika Razvojne agencije Tika; Koordinatorica-ataše gđa. Sedef Bulut, g. Anes Hasanović, g. Hrvoje Velić i gđa. Darija Savić, predstavnike Udruge; predsjednik Denis Velimirović, tajnica Josipa Stanešić te predstavnika tvrtke dobavljača Kabel Sustav d.o.o.

Ubrzo nakon, djelatnici Udruge započeli su s postavljanjem uređaja članovima Udruge koji su za isti iskazali interes.