A A A A A

NOVOSTI

AKTIVNO NA STROSSU

03.09.2020

 

Dragi naši pratitelji,

 

Lani je naša Udruga obilježila mladih 70 godina svoga postojanja i u tih sedam desetljeća se puno napravilo za slijepe osobe s područja Karlovačke županije.

Naravno, u tom periodu je bilo i teških situacija za članstvo i Udrugu, no one su se prebrodile i uvijek se išlo samo naprijed, a stvorile su se i brojne lijepe uspomene. No ono što je najvažnije Udruga se i dalje nalazi tu, i vrata na Strossmayerovom trgu su uvijek otvorena za naše članstvo, a tako će biti i u vremenu koje dolazi.

Vremena su se znatno promijenila, a samim time i financiranja aktivnosti, a za pribavljanje sredstava su zadužene Josipa Stanešić i novo lice našeg djelatnog tima Vesna Tek… pravo osvježenje i odlično pojačanje projektnog kadra.

Iako radimo punom parom što se tiče provedbe raznih programa i projekata, vrlo često se dogodi da te sve naše aktivnosti i ne popratimo medijski kako dolikuje. Ali nikad nije kasno da krenemo i u tom smjeru. Tako odlučismo se malo i pohvaliti koliko smo zaista vrijedni. Cure pogotovo....

Slijedi ukratko što se trenutno događa:

„Želim dom, a ne Dom“ trogodišnji program Udruge započeo je s trećim ciklusom provedbe 1. lipnja ove godine. Program je financiran u iznosu od 160.000,00 kn godišnje od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sa 33.000,00 kn godišnje nas u tom projektu podupire i Grad Karlovac. Partneri su Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Centri za socijalnu skrb Karlovac, Duga resa, Slunj i podružnica Vojnić.

Videća pratnja... što reći o tome??

„Vučko“ i ja se družimo već sedam godina i za sada imamo poprilično dobru suradnju. Ponekad se dogodi da se malo izgubim, kao i „zalijepim“ u određene predmete, no to je sasvim normalna pojava, barem u mome slučaju kada je u pitanju hodanje sa bijelim štapom.

Zahvaljujući tom pomagalu mogu doći samostalno do gotovo svih lokacija, međutim obaviti određenu aktivnost na istima nije uvijek moguće, a niti jednostavno, kao i brojne druge svakodnevne radnje.

Glupo će možda zvučati, ali imao sam tu „sreću“ da sam svu problematiku sa vidom i samostalnošću rješio do svoje 30-e godine, no što je sa osobama treće životne dobi uz dodatne zdravstvene poteškoće koje su u kasnijoj dobi izgubile vid... tu dolazi do pravog smisla usluga videćeg pratitelja i našeg trogodišnjeg programa „Ruka koja vodi“. Polako ali sigurno počevši od 2013. godine, naša Ivana je postepeno ušla u legendu Udruge, međutim kako nije Superwoman te jednostavno ne može pokriti cijelu Udrugu tu dolazimo do sljedećeg projekta pod nazivom „Tu sam da ti pomognem“ i naše Sanje. Projekt je jednogodišnji te se lagano bliži kraju provedba, ali se nadamo da će Ministarstvo raspisati novi natječaj pa da nastavimo.

Oba projekta „Ruka koja vodi“ i „Tu sam da ti pomognem“ su financirana od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku...  za koje mi je trebalo poduže vremena da upamtim kako se zove... i sad promjene naziv...

Fondovi Europske unije su uvijek dobrodošli pa smo tako i mi napokon krenuli u EU priču i od nedavno započeli sa provedbom  dvogodišnjeg projekta pod nazivom „Uz pratnju za sigurnije danas“ koji je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda u iznosu 494.099,50 kn.

Tu je pak zadužena za pratnju naša Alisa koja se na europski način brine za naše korisnike.

Corona i COVID su se u potpunosti uvukli u živote naše pa tako i u Udrugu, a samim time zahvaljujući prethodno spomenutim virusima ove godine će biti ponešto manje edukativno-izletnih aktivnosti, no gdje je problem, tu je i rješenje pa će vjerujemo ipak biti na jesen pojedinih aktivnosti takvoga tipa.

Jubileji su uvijek zanimljivi, a ponekad nas znaju malo i stresirat, no uskoro će doći jedan koji je od velikog značaja za Strossmayerov trg 2, a riječ je o 10 godina rada Josipe. Žena došla kao Hasan, u međuvremenu postala Stanešić i još uvijek je s nama i brine se za sve nas i na tome jedno veliko hvala u ime svih.

Ljeto nam je već lagano na zalasku, jesen dolazi i samim time tempo… a ekipa u sastavu Josipa Stanešić, Vesna Tek, Ivana Canjar, Sanja Jakić i Alisa Dujmović će se i dalje brinuti da sve ide po planu i rasporedu.

 

Denis Velimirović