A A A A A

NOVOSTI

AKTIVNOSTI PROGRAMA „ŽELIM DOM, A NE DOM“ U STUDENOM I PROSINCU

21.11.2019

Trogodišnjeg programa „Želim dom, a ne Dom - prevencija institucionalizacije slijepih osoba treće životne dobi“, financiran je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u periodu od 31.05.2017. – 1.06.2020. godine.

14.11.2019. godine održana je edukativna radionica, a gošća predavač bila je je dr.sc. Sandra Bošković, prof. rehabilitator, s temom „Sustavi podrške zajednice na osnovu individualizirane procjene potreba“. U razgovoru s korisnicima, gošća predavač istaknula je značaj prilagodbe prava i povlastica koje slijepe osobe ostvaruju svakoj osobi kao individui. Potrebe osoba treće životne dobi, a posebice osoba s oštećenjem vida razlikuju se od mladih i djece, te je istaknuta potreba prilagodbe pravilnika svakoj od  dobnih skupina posebice.

20.11.2019. godine, u prostorijama Udruge organizirani su preventivni zdravstveni pregledi. Preventivni zdravstveni pregledi uključuju mjerenje tlaka, indeksa tjelesne težine, šećera i masnoće u krvi, te savjetovanje sa liječnikom sukladno dobivenim parametrima, a provode se u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Karlovačke županije. Na osnovu dobivenih nalaza prati se zdravstveno stanje članova iz godine u godinu.

Također, u mjesecu studenom i prosincu biti će izvršena i je jedna od važnijih aktivnosti iz programa, a to su terenski obilasci korisnika ovog programa. Djelatnici Udruge u suradnji s djelatnicima Centara za socijalnu skrb Karlovca, Duge Rese, Slunja i Vojnića posjetiti će korisnike ovog programa, kako bi se uvjerili u kakvim uvjetima žive. Većinom je riječ o starijim ljudima, koji žive sami, u lošim financijskim uvjetima, a osim sljepoće ili slabovidnosti imaju i drugih zdravstvenih problema. Tom prilikom djelatnici CZSS i Udruge su ih detaljno upoznali s vlastitim pravima iz sustava socijalne skrbi, te o mogućnostima korištenja usluga psihosocijalne pomoći i podrške, koje se inače kontinuirano pružaju prema potrebama korisnika tijekom cijelog razdoblja provedbe programa.

Socijalnim uslugama iz programa „Želim dom, a ne Dom“ želi se omogućiti što dulji boravak korisnika u vlastitim domovima (prevencija institucionalizacije), te povećanje njihove zaštite i sigurnosti. Programom se  u trogodišnjem razdoblju osigurava niz socijalnih usluga poput održavanja edukativnih radionica, preventivnih zdravstvenih pregleda, edukacije i tehničke pomoći za uporabu pomagala za slijepe, usluge prijevoza,  pratnje, dostave namirnica u dom itd.

Josipa Stanešić