A A A A A

NOVOSTI

NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASELJA NAD ŽENAMA

08.10.2024

Dana 23.9., djelatnici i članovi Udruge slijepih Karlovačke županije, u organizaciji Ženske grupe Karlovac Korak - Odjel za razvoj i projekte i Udruge invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom Grada Duga Resa, obilježili su Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježili su puštanjem 150 crnih balona u znak sjećanja na žene, žrtve nasilja u Hrvatskoj, a s ciljem podizanja svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, te povećanju stupnja osviještenosti javnosti na problem nasilja u obitelji.

Važno je potaknuti razgovor o nasilju nad ženama jer se radi o široko rasprostranjenom problemu koji se javlja u svim slojevima društva, neovisno o dobi, obrazovanju, socioekonomskom ili društvenom statusu. Žene koje su žrtve nasilja treba osnažiti da isto prepoznaju te potraže pomoć organiziranih službi, a javnost potaknuti da prijavljuje nasilje svake vrste. U slučaju nasilja žrtve se mogu obratiti policiji, zdravstvenoj ustanovi, nadležnom centru za socijalnu skrb, državnom odvjetništvu, nevladinoj organizaciji ili pravobraniteljici za ravnopravnost spolova.

Preventivno djelovanje je ključno za osiguravanje sigurnosti žena, kako sada, tako i u budućnosti. Problemu treba pristupiti sveobuhvatno i multidisciplinarno, od edukacije u najranijoj dobi, preko konstantnog osvješćivanja i senzibiliziranja javnosti pa sve do adekvatnog i konzistentnog kažnjavanja nasilja nad ženama.

Naselje nad ženama s invaliditetom je tri puta veće i predstavlja ozbiljan problem.

Vrlo su često izložene obiteljskom nasilju, ali nažalost jer su ekonomski ovisne o svojim partnerima nasilje ne prijavljuju. Žrtve nasilja moraju imati povjerenje u nadležne institucije koje su zadržene za suzbijanje nasilja i pomoć žrtvama. Također, potrebno je educirati i informirati žene o njihovim pravima u cilju osnaživanja za prijavu nasilja.

Bilo kakav oblik nasilja je neprihvatljiv!

                                                                                                                                           Sanda Špac