A A A A A

NOVOSTI

KNJIŽEVNO JUTRO NA STROSSU 2

09.09.2024

U prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije, dana 13. kolovoza članovi Udruge imali su priliku čuti književna dijela lokalnih autora okupljenih u Književni krug Karlovac.

Krug već više od dva desetljeća okuplja te afirmira književnike no isto tako organizira razna događanja, tribine i potiče izdavaštvo.

Najnoviji projekt pod nazivom „Književni melem za ranjive skupine“ ima za ideju da nekoliko književnika i pjesnika iz Književnog kruga posjeti prostorije udruga osoba s invaliditetom te druge ustanove čiji korisnici nerijetko nisu u mogućnosti posjetiti književne tribine i slična događanja te im na taj način približiti svijet književnosti.

Ova hvale vrijedna ideja započela je na Strossmayerovom trgu 2 kada su Udrugu posjetili Damir Valent, poznati radijski novinar i autor, Tomislav Beronić koji godinama istražuje povijest Frankopana i uz to bavi se Glagoljicom i Zdravko Novosel koji je pjesnik.

Trojac je okupljenim članovima pročitao samo mali djelić iz svog velikog opusa, a pjesme koje je Novosel pročitao su oduševile sve. S druge strane iako članovi Udruge nisu okupljeni u čitateljski klub, rado čitaju knjige, a nerijetko omiljeni žanr im je povijest. Stoga Beronićeve priče o obitelji Frankopan su se pratile sa posebnim zanimanjem. Valent koji na humorističan način piše svoje radove sa dvije priče „Mrežnica u mom oku“ te jedna priča o nagradnim igrama zabavila i nasmijala je sve prisutne u prostoriji.

Projekt je također zamišljen da i članovi imaju priliku pročitati svoja djela pa je tako Zdravko pročitao radove triju naših članica Antonije Hasan, Tanje Jurić i Zore Dulčić te su sve tri dobile pohvale od književnog trojca.

Vrijeme je brzo proteklo i za sami kraj zajednički zaključak sviju je kako bi se susret trebao ponoviti u skorijoj budućnosti.

Aktivnosti Udruge slijepih Karlovačke županije podržane su kroz Institucionalnu podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

 

Denis Velimirović