A A A A A

NOVOSTI

„VUČKO“

25.02.2020

Već dugi niz mjeseci mi je plan i želja napisati štogod o bijelom štapu, no međutim nikako da to i učinim. Pa eto, došao je trenutak da odam počast tom pomagalu koje život znači jer po meni nema važnijeg izuma za slijepe osobe od tog štapa koji je dugačak metar i određeni broj decimetara.

Sjećam se kada mi je rehabilitatorica rekla da ću hodati samostalno već za tri mjeseca... doduše ne sjećam se što sam točno odgovorio na to, ali vjerujem da je bilo u stilu nema teorije. Možda je to slučaj kod drugih, ali ne i kod mene. Na kraju žena bila u pravu, a ja sretan ko' tranzistor kad sam odradio prvi samostalni zadatak u kretanju. Isti se sastojao doći od Beka do obližnjeg kioska, kupiti nešto i vratiti se natrag. Obzirom na udaljenost to mi se danas čini smiješno, no tad mi je srce ne samo bilo u petama, nego je bilo u susjednom kvartu, ali usprkos panici uspješno sam prošao test koji mi je bio zadan, a samim time sam dokazao i sebi da mogu.

Nakon što su se dojmovi slegli i kada mi je napokon došlo do mozga što to zaista znači, sve se promijenilo. Jer sve što sam od tad do današnjih dana postigao nebi bilo moguće da nije bilo tih kilometar i pol samostalnog hodanja.

Kako je vrijeme odmicalo jednostavno sam prestao doživljavati štap kao pomagalo nego jednostavno kao dio mene i gdje sam ja tu je i moj Vučko. Mada moram priznati da mi se periodično i dogodi da krenem bez njega, no ubrzo shvatim da mi nešto fali te nakon kratkog promišljanja shvatim što je to i vratim se po štap i krenem dalje na put.

Nego da pojasnim zašto Vučko?

Naime, kolegica u udruzi me periodično prije nagovarala da nabavim psa vodiča… u međuvremenu je odustala od toga jer je uvidjela da jednostavno nema smisla. I tako sam jednog dana odlučio tomu stati na kraj, uzeo crni flomaster i napisao na štap Vučko.

Došao sam u Udrugu i rekao legici da sam nabavio psa. Naravno bila je oduševljena tom viješću, na što sam ja pokazao štap na kojem piše Vučko. I to vam je pričica kako je nastao Vučko.

Službeno se družimo već sedam godina i moram priznat da još uvijek se ponekad začudim sam sebi kako je to moguće. Osoba koja ništa ne vidi se kreće sama po vanjskom prostoru, ceste, raskrižja, promet, zebre… i kad počnem razmišljati o tome, shvatim da za to fakat treba imati hrabrosti, no mi slijepi koji se samostalno krećemo jednostavno ne razmišljamo o tome, jer se ne isplati, a samo se isprepadamo onda.

Bude i kritičnih situacija, naravno, ali isto tako bude i komičnih. Barem u mome slučaju. No nemojte reći to mojoj rehabilitatorici…. Često budem brži od štapa i uredno to spoznam tek nakon što se propisno zalijepim u neki stup ili parkirano vozilo.

Jedna od čudnovatijih situacija dogodila mi se kad sam jednom prilikom izašao iz frendova auta, stao sa strane da on parkira i kako u takvim situacijama kad stojim naslonim štap na sebe, učinim to tad i štap jednostavno ne stane. Naravno, na prvu bijaše upitnik nad glavom, popipam s nogom što je ispod kad ono šaht…. Nekoliko psovki je tad izletjelo i onda sam puko od smijeha.

Drugom prilikom kad sam sam sebi ispao panj bilo je na dan kada sam putovao u Rumunjsku s kuglačkom reprezentacijom i prilikom pakiranja stvari u autobus štap je ostao u kuglani. Deset dana sam bio bez štapa. Moram priznati da je to bilo poprilično glupo iskustvo. Posve i nadasve sam bio nepokretan te sam ovisio isključivo o tuđoj pomoći. Ali sve je to za ljude, pa i za mene. Ja i egzibicije često idemo u paketu pa barem nije nikad dosadno.

I na kraju što uopće reći te kako završiti članak? Ovo što ste pročitali nema baš nekog pretjeranog smisla. Jednostavno sam htio napisati nešto o bijelom štapu, ali ako već moram imati i neku poruku za kraj, onda to nek' bude ova. Nemojte ga se sramiti… ljudi ionako znaju da ne vidite, a izbjegavajući ga samo štetite sebi. I kada hodate sa videćom osobom, također bi ga trebali imati uza sebe jer će ga okolina onda vidjeti i zaobići vas te neće doći do sudaranja i nepotrebno glupih situacija i raspravljanja zašto se dogodio fizički kontakt.

Upoznao sam ljude koji bez pol' frke hodaju samostalno po Zagrebu, međutim kad se vrate u svoju okolinu spreme štap iz srama. Po meni je veća sramota ne hodati i skrivati se kao neki kužni čovjek, nego izvući štap i hodati okolo po svom mjestu kao ravnopravna osoba zajednice. A tomu na kraju krajeva svi težimo, zar ne?

 

Denis Velimirović