A A A A A

NOVOSTI

„TU SAM DA TI POMOGNEM“

27.01.2020

Udruga slijepih Karlovačke županije početkom prosinca 2019. godine započela je s provedbom jednogodišnjeg projekta pod nazivom „Tu sam da ti pomognem - pružanje usluga prijevoza i pratnje starijim osobama u svrhu povećanja kvalitete njihova života i prevencije institucionalizacije“. Projekt je financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku temeljem Poziva za prijavu projekta usmjerenih unaprjeđenju kvalitete života i zaštiti prava starijih osoba za 2019. godinu.

Područje provedbe projekta je pružanje prijevoza i pratnje osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, koji nisu u mogućnosti samostalno obavljati svakodnevne aktivnosti u zajednici, a s ciljem zadovoljenja njihovih potreba te jačanja socijalnog uključivanja. Korisnici programa su članovi Udruge, slijepe osobe treće životne dobi, koji su izgubili osjetilo vida u kasnijem životnom razdoblju, a time nisu  imali priliku sudjelovati na edukacijama samostalnog kretanja.

Opći cilj programa je generalno poboljšanje kvalitete života slijepih osoba nesamostalnih u kretanju  kontinuiranim korištenjem usluga prijevoza.

 

Specifični ciljevi programa:

- poticanje veće samostalnost i neovisnog života korisnika

- veća zastupljenost korisnika u socijalnim, kulturnim i drugim aktivnostima u kojima nisu u mogućnosti samostalno sudjelovati

- veća mobilnost korisnika pružanjem usluge prijevoza i pratnje

- jednostavnije obavljanje  administrativnih poslova za korisnike

- poboljšanje psihofizičkog stanja i općeg raspoloženja korisnika, te stvaranje osjećaja korisnosti i vlastite vrijednosti

- ostvarivanje doprinosa prevenciji institucionalizacije korisnika programa 

 

Provedbom projekta osigurano je zapošljavanje jedne osobe na puno radno vrijeme, a u pružanju socijalnih usluga zaposlena osoba svakodnevno će koristiti vlastito privatno vozilo za službene svrhe, što je neophodno s obzirom na sadržaj usluge, a u svrhu prevencije institucionalizacije i veće samostalnosti korisnika u vlastitim domovima.

 

Josipa Stanešić