A A A A A

NOVOSTI

„GLEDAM DODIROM“

23.09.2019

18. rujna, Galerija „Vjekoslav Karas“ u Karlovcu postala je domom posebnim izložbenim primjercima. Umjetnički radovi najmlađih uvijek nose neku posebnu radost i sreću u sebi, a kad se radi o djeci s invaliditetom onda neizbježan postane osjećaj ponosa, ali i one neke ljudske topline.   

Gradski muzej Karlovac u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek" iz Zagreba organizirao je inkluzivnu izložbu pod nazivom "Gledam dodirom". Inkluzivna izložba „Gledam dodirom“ svim je posjetiteljima omogućila da dožive umjetnost kroz osjet dodira i upozna likovno stvaralaštvo djece s oštećenjem vida iz Centra za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ nastalo prema pionirskoj metodi likovnog odgoja prof. Tanje Parlov, koja se kod osoba bez vida oslanja na njihova taktilna iskustva, te kod njih nije riječ o vizualnoj već taktilnoj mašti. Izložba je pružila pregled likovnog stvaralaštva učenika s oštećenjem vida iz Centra u mediju skulpture, taktilnog crteža i slike. Izložba je prilagođena slijepim osobama tekstovima na Brailleovu pismu, djecu očekuju radionički hands on punktovi, a nesvakidašnje prostorno iskustvo nudi instalacija Tuft grupe Numen.

Također, u zasebnoj izložbenoj dionici predstavljeno je tridesetak skulptura nekih od najznačajnijih hrvatskih kipara 20. stoljeća (R. Frangeš-Mihanović, K. Angeli Radovani, V. Radauš, V. Bakić, D. Džamonja i B. Ružić) iz fundusa Gradskog muzeja Karlovac, uglednih muzejskih ustanova, privatnih zbirki i umjetnika.

Izložba je otvorena mjesec dana, dok je ulaz besplatan za sve slijepe osobe i njihovu videću pratnju, a psima vodičima i pomagačima dozvoljen je ulaz.

Josipa Stanešić