A A A A A

NOVOSTI

"ŽIVJETI ŽIVOT KAO SAN - SAMOSTALNO, AKTIVNO, NEOVISNO"

18.06.2019

14.06. predstavnici Udruge slijepih Varaždinske županije okupljenim članovima naše Udruge, predstavili su trogodišnji program „Živjeti život kao SAN-samostalno, aktivno, neovisno“. Cilj Programa je ponuditi znanja i vještine da slijepe osobe ostvare svoje potencijale, ali i podršku koja uključuje unaprjeđenje postojećih i uvođenje novih učinkovitih socijalnih usluga za slijepe osobe, što će smanjiti socijalnu isključenost, poboljšati kvalitetu života i omogućiti razvoj suradničkih odnosa pružatelja usluga. Program je financiran od strane Ministarstva za demografiju, mlade i socijalnu politiku.

Udruga slijepih Karlovačke županije, kao jedna od suradničkih organizacija ugostila je predsjednika Udruge slijepih Varaždinske Županije gosp  Davora Janjuševića u pratnji videće pratiteljice Tajane Kalazić. Tema radionice bila je kretanje slijepe osobe pomoću tehnike eholokacije koja omogućuje slijepim osobama da slušanjem prostora oko sebe detektiraju predmete i oblike te stvaraju sliku okoline, utvrđuju teksturu određenih predmeta koje lociraju kao i granice, veličinu predmeta ili prostorije, te udaljenost od predmeta na koje nailaze.

Radionica je bila prilika da se okupljeni članovi upoznaju s novom tehnikom orijentacije i kretanja, u kojoj se mogu, a i ne moraju koristiti dugim bijelim štapom. Tehnika je ovo koja zahtijeva ustrajnu vježbu, dok je za početak potrebno je naučiti proizvoditi određeni zvuk i moći ga identificirati ovisno o geometriji objekta od kojeg se reflektirao. Kroz radionicu korisnici su imali prilike upoznati se osnovama koje bi kroz sustavni trening mogli koristiti u svakodnevnom kretanju.

Josipa Stanešić