A A A A A

NOVOSTI

TOČKICE POD PRSTIMA

04.01.2019

Ujedinjeni narodi su na svojoj konvenciji održanoj u prosincu prošle godine odredili 4. siječnja Međunarodnim danom Brailleovog pisma, što je ujedno i datum rođenja njegova tvorca.

Povijest brajice seže još u dvadesete godine 19. stoljeća kada je francuski profesor Louis Braille, koji je također bio slijepa osoba, odlučio osmisliti pismo kojim bi se mogle praktično koristiti slijepe osobe, dok je u Hrvatsku brajica stigla 1889. godine zahvaljujući Vinku Beku koji je izradio prvu početnicu na našem jeziku.

Te famozne točkice, po tri u svakom stupcu tvori ukupno 63 znaka, a samostalno su prepoznatljiva 32, dok se ostatak dobiva kombinacijom različitih predznaka. Pa tako može biti matematička, glazbena, kemijska itd..

No, upravo zbog te specifičnosti pisma tekst je puno kompleksniji, te zauzima više prostora na papiru. A i cijena tiskanja ne olakšava nimalo situaciju.

Moderna tehnologija bazirana na govornim jedinicama stavila je brajicu izvan fokusa, no unatoč tomu može se primjenjivati u svakodnevici slijepe osobe.

Označavanje važnih dokumenata, lijekova, raznih kulinarskih sastojaka pa čak i glazbenih CD-a čini slijepu osobu puno samostalnijom u dnevnim radnjama, te tako ne mora za svaku sitnicu tražiti pomoć videće osobe.

 A na kraju krajeva, kao i knjige na crnom tisku, ništa ne može zamijeniti osjećaj uzimanja knjige u ruku i čitati neko dobro štivo.... ako ništa drugo daleko su manje šanse da će osoba zaspati čitajući brajevu knjigu, nego u audio izdanju.

 

 

Denis Velimirović