A A A A A

NOVOSTI

DJELATNICE UDRUGE SUDJELOVALE NA REGIONALNOM OBILJEŽAVANJU 15 GODINA DJELOVANJA NACIONALNE ZAKLADE ZA RAZVOJ CIVILNOG DRUŠTVA

25.10.2018

Djelatnice Udruge slijepih Karlovačke županije, Verna Župec i Josipa Stanešić, 22. i 23.10.2018. godine sudjelovale su na regionalnom obilježavanju 15 godina djelovanja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, koje je nakon obilježavanja u Opatiji i Šibeniku održano i u Varaždinu.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva osnovana je s temeljnom svrhom promicanja i razvoja civilnoga društva u Republici Hrvatskoj. Radi ostvarivanja svoje temeljne svrhe, Zaklada pruža stručnu i financijsku potporu programima koji potiču održivost neprofitnog sektora, međusektorsku suradnju, građanske inicijative, filantropiju, volonterstvo, koji unapređuju demokratske institucije društva, kao i drugim programima kojima se ostvaruje temeljna svrha Zaklade.

Svečano otvorenje započelo je uvodnim pozdravima upraviteljice Nacionalne zaklade gđe Cvjetane Plavša-Matić, zamjenice gradonačelnika Grada Varaždina gđe Sandre Malenica i načelnice sektora za upravljanje horizontalnim procesima pri Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava gđe Zrinke Malešević Sučić.

Poslije svečanog otvorenja uslijedili su uvodni paneli o važnosti podrške razvoju civilnoga društva kroz nacionalno financiranje i ESF o kojima su govorili: gđa Zrinka Malešević Sučić, načelnica Sektora za upravljanje horizontalnim procesima u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, gđa Helena Beus, ravnateljica Vladinog ureda za udruge te g. Drago Vručinić, upravitelj Zaklade Zamah - regionalne zaklade za lokalni razvoj.

Nakon uvodnih panela zamjenica upraviteljice za razvojne programe Nacionalne zaklade gđa Marija Boltek održala je uvodno izlaganje o prioritetima društvenog razvoja u Republici Hrvatskoj u idućih 5 godina nakon čega su se svi sudionici uključili u radne skupine kroz strukturirane razgovore za radnim stolovima raspoređenim prema tematskim cjelinama.

Drugog dana ovog regionalnog događanja održala su se četiri korisna predavanja:

-          Informacije o mogućnostima financiranja organizacija civilnoga društva iz nacionalnih izvora, EU fondova i kroz prekogranično doniranje - gđa Cvjetana Plavša-Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade, gđa Marija Boltek, zamjenica upraviteljice za razvojne programe te g. Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice za EU programe.

-          Komunikacija i odnosi s javnošću u digitalnom dobu - gđa Krešimira Rendulić iz Prorsus komunikacija.

-          Kvalitetno upravljanje u organizacijama civilnoga društva u kontekstu korištenja EU fondova - gđa Danijela Stepić iz Ministarstva financija

-          Uredbi o zaštiti osobnih podataka (GDPR) u organizacijama civilnoga društva -  g. Igor Vulje iz Agencije za zaštitu osobnih podataka