A A A A A

NOVOSTI

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA BIJELOG ŠTAPA - PREDSTAVLJANJE GRAĐANSKE AKCIJE "POKAŽI MI PUT KUDA DA KRENEM"

18.10.2018

Dan bijelog štapa počeo se obilježavati 1964. godine na zahtjev američkog predsjednika Lindona Johnsona, a postepeno su ga prihvatile i ostale svjetske države čime je poprimio obilježje međunarodnog. S druge strane, sam dugi bijeli štap, kao tiflotehničko pomagalo, seže još malo dalje u povijest, točnije u 1930-e kada je Guilly D'Herbot dala inicijativu za korištenje tog pomagala kao prometno sredstvo, ali i znak prepoznavanja. 

15. listopada Međunarodni je dan bijelog štapa, pa time ujedno i dan svih osoba koje ga koriste, kojima on znači samostanost i mobilnost, ili samo znak  prepoznavanja. Dan je to kad barem na 24 sata svi slušaju probleme slijepih, svi su obzirni i puni razumijevanja. Već tradicionalno Udruga slijepih Karlovačke županije pridružuje se svim temeljnim udrugama s područja Hrvatske, te različitim aktivnostima i svečanim okupljanjem obilježava ovaj poseban dan, a kako ga naši članovi nazivaju, svoj drugi rođendan. 
Okupljanju u prostorijama Udruge, predstojilo je i postavljanje dvaju taktilnih staza u dužini od 4 metra na autobusnoj stanici na Trgu M. Gupca, karlovačkom Korzu, koje će omogućiti bolje i samostalnije kretanje slijepim i slabovidnim osobama. Građanska akcija pod nazivom "Pokaži mi put kuda da krenem", u potpunosti je financirana od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u iznosu od 11.805,00 kuna.
Kako i priliči ovako svečanom danu, uz okupljene članove, prisutni su bili i gosti, predstavnici Grada i Županije te tvrtke Inkasator d.o.o., koji sudjeluju, kako kroz financijsku podršku, tako i kroz savjetodavnu potporu, u radu Udruge. Također, u sklopu događanja održana je i službena prezentacija 13. broja časopisa Udruge pod nazivom „Život slijepih“, čije izdavanje su financijski podržali Grad Karlovac i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Časopis je poput i prijašnjih godina osmišljen kao presjek svih događanja u Udruzi, kako projektnih, rekreacijsko-edukacijskih tako i sportskih. Primjerak časopisa podijeljen je prisutnim gostima i članovima, prijateljskim Udrugama slijepih, te gradovima i općinama Karlovačke županije. Također, izrađena je i konverzija časopisa u zvučni zapis kako bi bio dostupan svim slijepim osobama.