A A A A A

NOVOSTI

„DON KIHOT“

05.10.2018

3.10.2018. godine Udruga slijepih Karlovačke županije za svoje je članove organizirala još jedan edukacijsko-rehabilitacijski izlet koje osiguran kroz projekt pod nazivom „Aktivni u društvu“, financiran od strane Gradske Toplane d.o.o. Karlovac. Projektni prijedlog osmišljen je kao pokretač za uključivanje slijepih i slabovidnih žena te ostalih članova udruge u aktivni javni život, ali i na poticanje međusobne interakcije osoba s invaliditetom sa ostatkom populacije.

Destinacija su ovaj puta bile Sesvete i Udruga „Don Kihot“. „Don Kihot“ - Udruga za terapije pomoću konja i rehabilitaciju djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, osnovana je 2009. godine s ciljem da se za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom osigura besplatna terapija pomoću konja i jahanja.

Nakon uvodnog predavanja i upoznavanja s radom Udruge, te prezentacije rehabilitacijskog programa koji Udruga „Don Kihot“ provodi, tople šalice čaja i kave, članovi su krenuli u obilazak imanja sa slikovitim starinskim kućicama i nastambama za životinje. Nastavno je za sve članove, kojima to zdravstveno stanje dozvoljava, započela terapija jahanjem. Učinci terapijskog jahanja, kako su istaknuli naši domaćini, iznimno je velik, kako onaj fizički tako i onaj na pozitivno stanje uma osobe s invaliditetom. Naravno, kontinuitet održavanja terapija iznimno je važan u cijelom procesu, ali koliko su se i sami članovi imali prilike uvjeriti, i samo pojedina šetnja na leđima tih divnih životinja više nego dovoljna za poboljšanje psihofizičkog stanja. Posjeta je završila ugodnom šetnjom po uređenim stazama imanja i druženjem s ostalim životinjama, te zajedničkim ručkom.

Uzevši u obzir oduševljenje koje su pokazali članovi navedenim rehabilitacijskim aktivnostima, buduća suradnja s Udrugom „Don Kihot“ i njihovim glavnim akterima, više je nego sigurna.