A A A A A

NOVOSTI

PREVENTIVNI ZDRAVSTVENI PREGLEDI I PREDAVANJE NA TEMU „POREMEĆAJ SNA“

25.05.2018

23.05.2018. godine u sklopu provedbe trogodišnjeg programa „Želim dom, a ne Dom - prevencija institucionalizacije slijepih osoba treće životne dobi“, financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Udruga slijepih Karlovačke županije organizirala je preventivne zdravstvene preglede, te edukativnu radionicu za svoje članove.

Preventivni zdravstveni pregledi uključuju mjerenje tlaka, indeksa tjelesne težine, šećera i masnoće u krvi, te savjetovanje sa liječnikom sukladno dobivenim parametrima, a provode se u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Karlovačke županije. Na osnovu dobivenih nalaza prati se zdravstveno stanje članova iz godine u godinu. 

Edukativnu radionicu pod nazivom „Poremećaj sna“ vodio je mr.sc. Ivan Delić, dipl. defektolog-socijalni pedagog. Tema je ovo koja je bila više nego zanimljiva za okupljene članove koji se nerijetko sreću s nesanicom. Kako je i naglasio gost predavač, poremećaj sna u većini slučajeva proizlazi iz stresa, a zbog svog načina života, te mnogobrojnih poteškoća s kojima se sreću naši članovi kao osobe s invaliditetom, vrlo su podložni istom. Nakon uvodnih riječi gosp. Delić, okupljenim je članovima predstavio nekoliko tehnika opuštanja, od kojih je posebno učinkovito uspostavljanje rutine prilikom odlaska na počinak ili autogeni trening. Također, kako je naglasio gosp. Delić, dnevni san nije isti kao noćni, te se ljudsko tijelo najbolje odmara za vrijeme noćnog sna, dok je dužina potrebnog sna iznimno individualna i ovisna o dobi i zdravstvenom stanju pojedinca.

Navedena aktivnosti ujedno su provedene u sklopu manifestacije Hrvatska volontira, te projekta Q25 – Jačanje sustava volontiranja u ruralnim zajednicama, te su u održavanju istih sudjelovali volonteri naše Udruge.