A A A A A

NOVOSTI

ZAVRŠILA PROVEDBA TROGODIŠNJEG PROGRAMA „ŽELIM DOM, A NE DOM“

19.06.2017

Sa 31.5.2017. godine završila je provedba trogodišnjeg programa „Želim dom, a ne Dom – prevencija institucionalizacije slijepih osoba treće životne dobi“ financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku , Grada Karlovca i Karlovačke županije. 
Tijekom mjeseca svibnja izvršena je jedna od važnijih aktivnosti iz programa, a to su terenski obilasci korisnika ovog programa. 
Djelatnici druge slijepih Karlovačke županije su u suradnji s djelatnicima Obiteljskog centra Karlovačke županije te djelatnicima Centara za socijalnu skrb Karlovca, Duge Rese i Vojnića posjetili  22 korisnika ovog programa, odnosno članova Udruge kako bi se uvjerili u kakvim uvjetima žive. Većinom se riječ o starijim ljudima, koji žive sami, u lošim financijskim uvjetima, a osim sljepoće ili slabovidnosti imaju i drugih zdravstvenih problema. Tom prilikom djelatnici CZSS i Udruge su ih detaljno upoznali s vlastitim pravima iz sustava socijalne skrbi,  te o mogućnostima korištenja usluga psihosocijalne pomoći i podrške, koje se inače kontinuirano pružaju prema potrebama korisnika tijekom cijelog razdoblja provedbe programa.
Vrlo dobra suradnja s CZSS Karlovac, Duga Resa i Vojnić dodatno je ojačana kroz terenske obilaske. Naime, na licu mjesta moglo se korisnike ( koji su bili onemogućeni zbog invaliditeta, geografske udaljenosti, teže pokretljivosti, neimanja pratioca i sl.) upoznati i informirati o vlastitim zakonskim pravima. Tom prilikom korisnicima su dodijeljena pomagala za slijepe, koji im u određenoj mjeri olakšavaju boravak u vlastitom domu.
Korisnici su izrazili zadovoljstvo terenskim obilascima, jer na taj način osjećaju znatno poboljšanje psihičkog stanja, odnosno lakše prihvaćaju vlastiti invaliditet, što pozitivno utječe na ublažavanje negativnih emocija poput depresije, tjeskobe, anksioznosti i sl. 
Socijalnim uslugama iz programa „Želim dom, a ne Dom“ želi se omogućiti što dulji boravak korisnika u vlastitim domovima (prevencija institucionalizacije) te povećanje njihove zaštite i sigurnosti. Program je u trogodišnjem razdoblju nudio niz socijalnih usluga poput održavanja edukativnih radionica, preventivnih zdravstvenih pregleda, edukacije i tehničke pomoći za uporabu pomagala za slijepe, usluge prijevoza,  pratnje, dostave namirnica u dom,  itd.
Sa zanimanjem se očekuju rezultati prijave za natječaj Ministarstva demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kako bi se ovaj uspješan program nastavio u sljedećem trogodišnjem razdoblju.