A A A A A

NOVOSTI

PROGRAM "RUKA KOJA VODI" - ASISTENCIJA SLIJEPIM OSOBAMA U SVAKODNEVNIM AKTIVNOSTIMA

16.05.2017

Udruga slijepih Karlovačke županije već drugu godinu provodi trogodišnji program "Ruka koja vodi- asistencija slijepim osobama u svakodnevnim aktivnostima". Program je u potpunosti financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku,a odvija se od 2016. do 2018. godine. Program "Ruka koja vodi" je nastavak istoimenog trogodišnjeg programa koji se odvijao od 2013.-2015. godine.
Naša videća pratiteljica Maja Lukunić pruža usluge osobne asistencije za 22 korisnika programa, nesamostalnih u kretanju s područja grada Karlovca i okolice, a s ciljem prevencije institucionalizacije, veće uključenosti u život zajednice i poboljšanja njihove kvalitete života. To su uglavnom osobe treće životne dobi, koji su izgubili osjetilo vida u kasnijem životnom razdoblju te nisu imali priliku sudjelovati u edukacijama samostalnog kretanja zbog čega se nisu u mogućnosti samostalno kretati uz pomoć bijelog štapa. Najveći dio posla naše videće pratiteljice je pomoć i pratnja korisnika u socijalnim aktivnostima na dnevnoj bazi poput odlaska liječniku,u ljekarnu, u poštu, u banku, po nabavku namirnica kao i odlazak u kulturno-zabavne ustanove sukladno potrebama korisnika. Za svih 22 korisnika omogućena je usluga dostave lijekova, namirnica i drugih potrepština...
Osim u socijalnim aktivnostima, Maja pomaže i educira korisnike u obavljanju jednostavnijih kućanskih poslova te im pomaže u obavljanju administrativnih aktivnosti (čitanje pošte, dokumenata, liječničkih nalaza, doznaka i drugih materijala na crnom tisku i sl.)
Pružanje usluge videćeg pratitelja općenito dobro djeluje na psihofizičko stanje i raspoloženje korisnika te na povećanje njihove samostalnosti.