A A A A A

NOVOSTI

STUDENTI STRUČNOG STUDIJA SESTRINSTVA POSJETILI UDRUGU SLIJEPIH

06.04.2017

Našu Udrugu danas su posjetili studenti Stručnog studija sestrinstva, koji se kao izvanredni studij, prema trogodišnjem studijskom programu Medicinskog fakulteta u Rijeci, izvodi na Veleučilištu u Karlovcu. Suradnja Udruge slijepih Karlovačke županije i fakulteta traje već sedam godina na obostrano zadovoljstvo naših članova i medicinskih sestara i tehničara.
Studentice i studenti, njih 40-tak, su se upoznali s radom naše Udruge u sklopu kolegija "Zdravstvena njega osoba s invaliditetom". Prema riječima nositeljice kolegija dr.sc. Sandre Bošković, prof. reh., cilj im je upoznavanje studenata s problematikom pristupa osobama s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u skladu sa suvremenim pristupima ovoj populaciji. Studenti pored predavanja veći dio nastavnog plana i programa ovog kolegija provode na vježbama izvan Veleučilišta u različitim udrugama osoba s invaliditetom i institucijama za djecu s teškoćama u razvoju.
Rad i djelatnost naše Udruge predstavili su predsjednik Vlatko Golac i tajnica Valentina Musija, dok je videća pratiteljica slijepih osoba Maja Lukunić detaljno objasnila pristup i način ophođenja sa slijepim osobama, te razna pomagala kojima se slijepe i slabovidne osobe služe u svakodnevnom životu i aktivnostima. 
Posebnu pažnju obratili smo na obraćanje i ophodnju sa slijepim osobama u zdravstvenim ustanovama i bolnicama.
Naš član Denis Velimirović objasnio je studentima rad na računalu s govornom jedinicom, kao i pametnim mobitelom, kojima se aktivno svakodnevno služi. 
Posebno smo predstavili sportske aktivnosti i dostignuća naših članova u kuglanju i pikadu. 
Život slijepih osoba, kako se zapošljavaju, na koji način ostvaruju svoja prava na zdravstvena i druga pomagala, kako provode slobodno vrijeme...sve je to jako zainteresiralo studente. Sat vremena, koliko je bilo predviđeno za posjet, bilo je premalo za sve što su željeli čuti i saznati. 
Nadamo se da smo im barem malo uspjeli približiti ovu tematiku, odnosno problematiku. Jedna studentica na odlasku nam je poručila:"Otvorili ste nam jedan sasvim novi drugačiji prozor u svijet!"