A A A A A

NOVOSTI

TRADICIONALNO OBILJEŽAVANJE MAJČINOG DANA U PREMANTURI

16.05.2016

Članice Udruge slijepih Karlovačke županije Antonija Hasan i Anita Milčić sudjelovale su na tradicionalnom obilježavanju Majčinog dana, koje je održano od 13. do 15. svibnja u Edukacijsko-rehabilitacijskom kampu Premantura. Organizatori susreta bili su Udruga slijepih Istarske županije iz Pule i Hrvatski savez slijepih. Cilj ovogodišnjeg tradicionalnog susreta slijepih žena iz cijele Hrvatske u povodu Majčinog dana bio je osnaživanje i edukacija slijepih žena za njihovo aktivno djelovanje u lokalnoj zajednici, s naglaskom na dostojanstvo slijepih žena kao ravnopravnih članova u društvu. Tema susreta bila je “Majka – luč života”.

U edukativnom dijelu susreta održane su edukacijske radionice “Uloga slijepih žena – pasivni primatelji usluga ili aktivni zagovaratelji svojih prava” s voditeljicom Danijelom Ustić iz Centra za socijalnu skrb Pazin, podružnica Obiteljski centar Pula i “Prije svega zdravlje, a potom ljepota” s voditeljicom Ivanom Škoro iz Strukovne škole Pula, smjer kozmetičar. Za sve okupljene sudionice organiziran je i zajednički posjet Nacionalnom parku Brijuni.

Uz važnost koju nose edukacijske i rekreacijske aktivnosti, ovakav oblik okupljanja slijepih žena, iznimno je važan i za socijalizaciju slijepih žena koje su u društvu višestruko diskriminirane, prvo kao osobe s invaliditetom, kasnije kao žene, ali nažalost i od strane populacije slijepih osoba. Također, značaj ovakvih okupljanja proizlazi i iz razmjene iskustava o aktivnostima koje pojedine sekcije žena provode u svojim temeljnim udrugama, a s područja cijele Hrvatske.